Yüzme Nasıl Öğrenilir? Yüzmeyi Hızlıca Öğrenmek İçin Öneriler

Yüzme Nasıl Öğrenilir? Yüzmeyi Hızlıca Öğrenmek İçin Öneriler
Yüzme Nasıl Öğrenilir? Yüzmeyi Hızlıca Öğrenmek İçin Öneriler

Yüzme öğrenmek için başlıca kurallardan biri sık bir şekilde pratik yapmaktadır. Bunun için öncelikli olarak pratik yapılacak yerin ayarlanması gerekmektedir. Kendi kendine yüzmeyi öğrenmek isteyenlerin pratik yapmaları dışında yüzme kurslarına katılmaları tavsiye edilmektedir. Kursa katılmadan öğrenmek isteyenlere ise deniz kenarlarında ya da havuz kenarlarında pratik yapmaları önerilmektedir. Kişi kendi stilini oluşturabileceği gibi yüzmede standart ve çok bilinen stiller bulunmaktadır. Bu stillerin teknik olarak doğru uygulanması oldukça önemlidir.

  1. Serbest stil yüzüş,  en yaygın yüzme tekniğidir ve genel olarak amatör yüzücüler tarafından tercih edilmemektedir. Bu teknikte yüzü suya sokmak ve bir kol sudayken diğer kolla kulaç atmak gerekmektedir. Bir kolu sudan çıkarırken yüz diğer tarafa çevrilerek nefes alarak aynı durum diğer kol için yapılmalıdır. Serbest stil tekniğinde kol her aşağı indiğinde baş tekrar suya girmelidir.
  2. Kurbağalama yüzüş stili,  serbest stile göre daha yavaş bir tekniktir. Yatay bir konumda olan vücudun hareket edebilmesi için kol ve bacakların aynı anda hareket etmesi gerekmektedir. Kollar aynı anda suyun altındayken yarım daire şeklinde hareket edip dirsekten bükülen kollar kulaç görevi görecek ve bu sayede suda ilerlenebilecektir.
  3. Kelebek yüzüş stili, yatay pozisyonda durulması ve kolların ön tarafa doğru y şeklini alması gerektiği tekniktir. Kolları paralel şekilde suyun içinden geri çekmek ve sonra yeniden sudan çıkarıp aynı döngüyü tekrarlamak gerekmektedir.
  4. Sırt üstü yüzme stili,  kişinin suyun yüzeyinde olması nedeniyle kendini daha güvenli hissettiği tekniktir. Yukarı doğru bakarak kol ve bacakların hareket edilmesi ve kolların yel değirmeni gibi ileri doğru itilmesi, bacakların da buna eşlik etmesi gerekmektedir. Bu teknikte kolun biri sudan çıkarken diğeri içerir girerek suda ilerlenebilmektedir.

Yüzme Bilmenin Avantajları

Yüzmek keyifli bir spor olmasının yanı sıra sağlığa pek çok avantajı bulunmaktadır. Başlıca avantajları şu şekildedir;

  1. Vücudun alt kısmından üst kısmına bütün kasları çalıştırmaktadır.
  2. Eklemlerin güçlenmesini sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde bazı fizik tedaviler su içerisinde yapılmaktadır. Suyun eklemlerdeki baskıyı azalttığı ve ağrıları hafiflettiği bilinmektedir.
  3. Kemiklerin gelişmesini ve güçlenmesini sağlamaktadır. Su; kas, doku ve eklemlerin vücuttaki diğer bölgelerle bir bütün halinde ya da bağımsız çalışması için omurga üzerindeki baskıyı azaltmada rol almaktadır.
  4. Beynin oksijen alımını arttırmakta ve genel kan dolaşımını iyileştirmektedir.
  5. Yüzmek kan dolaşımını düzenlemesi sayesinde kalp sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca kan şekeri seviyelerini düşürerek tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskini azalttığı da bilinmektedir.
  6. Kapalı bir yüzme havuzunda yüzmek nemli ve sıcak hava ortamıyla astım hastalarına iyi gelebilmektedir.
  7. Yüzmek hamileliğin sebep olduğu ağırlık ve ağrı hislerini azaltabilmektedir. Vücudun su altında ağırlığını destekleyen su omurga ve sırt kaslarındaki gerilimi giderebilmektedir. Yüzmek anne ve bebekler için zorlayıcı olmayan egzersizlerden biridir.
  8. Yüzmek esnekliği arttırmaktadır.
  9. Bütün kasların senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayarak kilo vermeyi ve vücudun şekillenmesini sağlamaktadır.
  10. Yüzmek yalnızca vücut sağlığına değil ruh halinin iyileşmesine ve stresi yönetmeye katkı sağlamaktadır.

Yüzme Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Yüzme öğrenme sürecini, fiziksel kapasite, genetik özellikler, psikoloji ve daha önce herhangi bir spor yapılıp yapılmadığı etkileyen faktörlerdir. Yüzme öğrenme süresi en kısa iki, en uzun dört aydır. Düzenli bir şekilde kursa gidildiğinde yaklaşık 8 ile 12 saat arasında öğrenilebilmektedir.

Hızlıca Yüzme Öğrenmek İçin Yapılması Gerekenler

Yüzme öğrenmek tamamen kişiye özgü bir durumdur. Daha hızlı öğrenmek için kursa gidilmesi ve derslere tam katılım sağlanması tavsiye edilmektedir.

Hızlıca yüzme öğrenmek için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  1. Öncelikle denizde denizin büyüklüğü ve dalgalar göz korkutabileceği için havuzda denemeler yapmak gerekmektedir.
  2. Merdiven ya da havuz kenarına tutunmak güvenli hissetmek açısından önemlidir.
  3. Suya girildiğinde panik yapmamak,
  4. Suyun üzerinde süzülmeye alışmak,
  5. Su altındayken nefes verme alıştırması yapmak,
  6. Kulaç atmayı öğrenmek,
  7. Suda rahat hissetmek ve net görmek için gözlük takmak gibi basit teknikler hızlıca yüzme öğrenmek için yapılması gerekenlerden bazılarıdır. Ancak mutlaka bir eğitimciden ders alması gerekmektedir.
Favori Listesi
Etbis QR Kod
Takipte Kal
Türsab Logo
Websitemiz Kredi Kartlı
Alışverişlerde 256 Bit SSL
Sertifikası ile Korunmaktadır
Ssl
GÜVENLİ ÖDE
2023 @ Tüm Hakkı Saklıdır. İzinsiz İçerik Kullanılamaz.BöcekSoft