Myra Antik Kenti Tarihi ve Özellikleri
Myra Antik Kenti Tarihi ve Özellikleri

Myra ovası üzerine inşa edilmiş olan Myra Antik Kenti, günümüzde Demre ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Çayın getirmiş olduğu elverişli tarım toprakları sayesinde birçok kültüre yuva olan bu kentin içerisinde görülmesi gereken birçok yapı bulunmaktadır. Kenti gelen ziyaretçiler özellikle Likya Dönemi’nde inşa edilmiş olan kaya mezarlarını; Bizans İmparatorluğu Dönemi’nde inşa ettirilmiş olan ve “Noel Baba” ismi ile de bilinen Aziz Nikolas Kilisesini görmeden geri dönmemektedir.

Myra Antik Kenti Tarihi

Myra Antik Kenti tarihi hakkında kesin bulgular bulunmamaktadır. Yine de kent içerisinde yapılan çalışmalar ve çeşitli tarihi belgeler sayesinde tarihi hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Kent içerisindeki dikkat çekici yapılardan olan kaya mezarları ve Likçe dilindeki yazılar, şehrin en milattan önce 5. yüzyılda varlığını sürdürdüğüne işaret etmektedir. Bu da 2500 yıllık bir tarihi işaret etmektedir.

Şehrin en geliştiği dönem olarak milattan sonra 2. Yüzyıldan bahsedilmektedir. Bu dönemde, şehre birçok yatırım yapılmıştır. Bu yatırımlar sayesinde Myra, dönemin en gelişmiş şehirlerinden birisi haline gelmiştir. Günümüzdeki İstanbul neyse, geçmiş dönemlerde de Myra Antik Kenti bu değere layık görülmüştür. Çağın zenginleri bu şehirde yaşamayı seçmiş; burada birçok yapı inşa ettirmiştir.

Kent, dini bakımdan da oldukça büyük bir öneme sahiptir. Aziz Nikolas ya da Hristiyanlık dininde bilinen adı ile Noel Baba, hayatının büyük bir bölümünü burada geçirmiştir. Aziz mertebesine de yine burada kavuşan Nikolas’ın vefatının ardından, kendisini yad etmek amacı ile bir kilise inşa ettirilmiştir.

Antik kent içerisinde bulunan, Myra Antik Tiyatrosu; en dikkat çekici bölümlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Tiyatro, aynı anda 11 bin kişiyi taşıma kapasitesine sahiptir. Dönemin şartları da göz önünde bulundurulduğunda, bu sayının büyüleyici olduğu; bariz bir gerçek olarak kabul edilmiştir.

Son olarak kentin günümüze kadar büyük bir bölümü ulaşmış olsa da 700’lü yıllar itibariyle birçok nedenden kaynaklı yıpranma görülmüştür. Bu yıpranmalara ise bilinçsiz turistler, deprem ve su baskını gibi doğal afetler neden olmuştur. 

Myra Antik Kenti Nerede?

Eski çağlarda bölgenin en önemli liman ticareti merkezlerinden biri olan Myra Antik Kenti, Antalya’nın Demre ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Myra Nehri’nin batı kesimlerinde yer alan antik kente ulaşabilmek için Demre Ovası kullanılmaktadır.

Myra Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Myra Antik Kenti, Demre sınırları içerisinde yer aldığından ilk olarak ilçeye gidilmelidir. İlçeye giden otobüsler, Antalya il merkezinden kalkmaktadır. Demre ilçe merkezine geldikten sonra ise yürüyerek 30-40 dakika, taksi veya özel araç ile 5 dakika içerisinde antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

Myra Antik Kenti Giriş Ücreti

Myra Antik Kenti giriş ücreti kişi başı 30 TL’dir. Müze kart sahipleri antik kente ücretsiz şekilde girebilmektedir. Bu ücret ödedikten sonra antik kentin kapanış saatine kadar vakit geçirebilirsiniz. Myra Antik Kenti yaz döneminde 08.30 – 19.30, kış döneminde ise 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Favori Listesi
Etbis QR Kod
Takipte Kal
Türsab Logo
Websitemiz Kredi Kartlı
Alışverişlerde 256 Bit SSL
Sertifikası ile Korunmaktadır
Ssl
GÜVENLİ ÖDE
2023 @ Tüm Hakkı Saklıdır. İzinsiz İçerik Kullanılamaz.BöcekSoft